Maria’s verhaal op Netflix
Maria’s verhaal op Netflix
Mary, een Netflix film over Maria
De film Mary, die is te zien op Netflix, vertelt het verhaal van Maria, de moeder van Jezus, vanuit haar eigen perspectief. In de film wordt Maria afgewezen door haar omgeving na haar wonderbaarlijke zwangerschap en moet ze zich verstoppen. Wanneer koning Herodes op zoek gaat naar haar pasgeboren zoon Jezus, vluchten Maria en Jozef. Gedreven door hun geloof en moed proberen ze hun kind koste wat het kost te beschermen.
De film volgt in de voetsporen van eerdere bijbelse films en series zoals The Passion of the Christ (2004), Noah (2014), Exodus: Gods and Kings (2014) en de populaire serie The Chosen, die het leven van Jezus en zijn volgelingen weergeeft.
Een film over Maria, gericht op jongeren
Regisseur DJ Caruso, die zelf katholiek is en bekend van films als xXx: The Return of Xander Cage en I Am Four, vertelt waarom hij deze film maakte: “Ik was echt vastberaden om het verhaal te vertellen. Ik had het gevoel dat haar verhaal ondergewaardeerd is. We zijn allemaal opgegroeid met het Kerstverhaal zoals we het kennen, maar ik werd diep geraakt door het idee om het vanuit haar perspectief te vertellen.”
De film richt zich vooral op jongere kijkers en Caruso wilde Maria menselijker en herkenbaarder maken. Hij hoopt dat jongeren zich kunnen inleven in haar verhaal en denken: “Wauw, Maria zou mijn vriendin kunnen zijn. Ze was een jonge vrouw, moest moeilijke keuzes maken en ging door zware situaties heen.”
Een toegankelijk film, maar wijkt af van de Bijbel
Gebruik apocriefe boeken
In het eerste deel van de film wijkt de film af van de canonieke evangeliën en worden waarschijnlijk elementen uit de apocriefe boeken gebruikt. De film toont een interpretatie van het leven van Maria en bevat scènes en details die niet direct uit de canonieke evangeliën komen, maar mogelijk geïnspireerd zijn door tradities en verhalen uit de apocriefe boeken, zoals het Proto-evangelie van Jakobus. Dit apocriefe geschrift beschrijft bijvoorbeeld meer details over de jeugd van Maria en de omstandigheden rondom haar zwangerschap, die in de Bijbel niet expliciet worden vermeld.
Aandacht voor de persoon
Er zijn extra elementen toegevoegd om het verhaal persoonlijker te maken. In de film krijgt Jozef meer aandacht dan in veel andere verhalen, waar hij vaak als stil en ondergeschikt wordt afgebeeld. In Mary wordt Jozef neergezet als een held die opkomt voor wat goed is, zelfs als hij onder druk staat om zich anders te gedragen. Dit wijkt af van het traditionele Bijbelse verhaal, waarin Jozef vaak minder prominent is. De film benadrukt ook Maria’s emoties en twijfels, wat in de Bijbel niet expliciet wordt beschreven. Maria wordt getoond als een jonge vrouw die, ondanks haar geloof, worstelt met angst en afwijzing van haar omgeving. De duivel wordt neergezet als een verleider die probeert twijfel en angst te zaaien, met name in de momenten waarin Maria geconfronteerd wordt met haar rol in het goddelijke plan.
Geen link met de volkstelling in Bethlehem
Er is in de film geen link met de volkstelling in Bethlehem waarover wordt gesproken in Lucas 2 vers 1 t/m 5. Wanneer er in de film wordt gevraagd waarom de mensen massaal naar Bethlehem zijn gekomen, dan is het antwoord dat het is omdat in Bethlehem de Messias zal worden geboren.
Aanwezigheid van Lucifer (de duivel)
Een ander extra element is de aanwezigheid van Lucifer (de duivel). Hij wordt afgebeeld als een subtiele, dreigende aanwezigheid die vaak meer symbolisch dan fysiek wordt weergegeven. Zo wordt zijn aanwezigheid gesuggereerd door schaduwen, onverwachte bewegingen in de omgeving, of door personages die onder zijn invloed lijken te handelen. Er is geen expliciete confrontatie, maar zijn invloed is voelbaar in scènes waarin de strijd tussen goed en kwaad centraal staat.
Dit maakt de film toegankelijker voor een jonger publiek, maar het wijkt af van de Bijbel. Het is daarom belangrijk om aan jongeren duidelijk te maken dat de film niet een letterlijke vertelling is van het Bijbelverhaal. Dit kan je doen door het te benoemen en daarna samen met de jongeren het Bijbelverhaal te lezen en in gesprek te gaan over de verschillen.
Gratis Download Gespreksvragen
Op onze webshop kun je gespreksvragen downloaden die je kunt gebruiken bij de film Mary. Dit helpt je om met jongeren in gesprek te gaan over de overeenkomsten en afwijkingen van het bijbelse verhaal. Een leuke tip is om een ‘Pizza & Film’-avond te organiseren en jongeren aan te moedigen om een niet-christelijke vriend(in) mee te nemen.